Scanbare teksten worden beter gelezen

Internetters lezen bijna niet. Ze scannen. Schrijf dus geen lange webteksten. Deze worden niet gelezen. Zonde van je tijd als je het mij vraagt.

Maar hoe werkt het dan? Je kunt je boodschap toch overbrengen door je tekst scanbaar te maken. Deze pagina is bijvoorbeeld scanbaar gemaakt.

Hoe het niet moet

Lange alinea’s zonder een titel, kopjes of opsommingen. Dit noemen wij tekstbakstenen. De meeste webbezoekers slaan deze lange teksten over. Ze scannen ze niet eens. Ookal bestaat de tekst maar uit 4 alinea’s.

scanbare-teksten-fout

Wie in zulke teksten op zoek is naar de basisinformatie wordt door de schrijver van deze tekst gedwongen om de hele tekst te lezen. Dat sluit slecht aan bij het gedrag van mensen op internet. Ze willen informatie snel kunnen doorgronden en raken gefrustreerd als een tekst erg veel leeswerk is.

Hoe werkt scannend lezen?

Scannen is een manier van lezen waarbij een tekst niet van A tot Z wordt gelezen. Maar waarbij alleen de opvallendste stukken gezien worden. Scannen lijkt op wat krantenlezers doen. De lezer zoekt interessante informatie door de titels van het bericht te lezen.

Hoe werkt scannend lezen?

Scannen is een manier van lezen waarbij een tekst niet van A tot Z wordt gelezen. Maar waarbij alleen de opvallendste stukken gezien worden. Scannen lijkt op wat krantenlezers doen. De lezer zoekt interessante informatie door de titels van het bericht te lezen.

Webgebruikers lezen volgens het F-patroon

De ogen van scannende lezers op het internet gaan in een F-vormig patroon over de webpagina. De afbeelding toont aan hoe dit eruit ziet. De rode vlekken tonen aan wat de bezoeker leest.

Het onderzoek van Jakob Nielsen toont aan dat bezoekers in een F patroon lezen.

Wat valt op?

  • Linksboven krijgt aandacht, omdat bezoekers daar de belangrijkste inhoud verwachten.
  • De ogen scannen naar beneden langs de linkerkant van de tekstkolom.
  • De eerste woorden van alinea’s worden het meest gelezen.

Als je webteksten schrijft is het F-patroon erg nuttig. Je kunt daaruit afleiden op welke plekken de belangrijkste woorden moeten komen. Op die manier zorg je dat de lezer de essentie van de boodschap toch meekrijgt, ook al leest hij niet alles wat je hebt geschreven.

In ‘F-Shaped Pattern for Reading Web content’ laat Jakob Nielsen zien wat scannende lezers doen.

Maak zelf scanbare teksten

  • Schrijf een pakkende en informatieve titel.
  • Zet boven iedere alinea een samenvattend kopje.
  • Maak alinea’s niet langer dan 4 of 5 regels.
  • Maak belangrijke woorden vetgedrukt.
  • Zorg dat alle kopjes bij elkaar de pagina samenvatten.
  • Schrijf getallen in cijfers. Dus 100% en niet honderd procent.
  • Maak van opsommingen bulletpoints.
  • Maak van instructies genummerde lijsten.
  • De eerste woorden van een alinea worden gelezen. Gebruik dit!
  • Schrijf goede hyperlinks. Laat de link exact aankondigen wat de bezoeker gaat lezen.

Was deze info nuttig? Geeft de pagina een rating, of deel hem via social media. Zo help je mijn netwerk ook uit te breiden.

Heb je nog een vraag? Kan je er nog wat aan toevoegen? – plaats dan een reactie. Zo profiteren wij allemaal van onze inzichten.

[thumbs-rating-buttons]

Geen reactie's

Geef een reactie